Roadtrip Slovenië

Wat als je door het Corona virus geen verre reizen kunt maken.. Dan ga je op zoek naar plekken dichter bij huis! Slovenië is een van die landen waar (nu nog) weinig mensen aan denken als vakantieland. Vaak wordt het bezocht als 'tussenstop' onderweg naar bijvoorbeeld Kroatië. Maar Slovenië is erg veelzijdig. Van prachtige berglandschappen, veel groen, verfrissende meren, gezellige stadjes en zélfs een stukje kust. En het toffe is, Slovenië is qua oppervlakte de helft van Nederland. Dus de verschillende plekken zijn slechts een aantal uurtjes rijden van elkaar verwijderd. Een perfecte bestemming voor een roadtrip dus. Let voordat je aan een roadtrip begint goed op een aantal praktische zaken, zie onderaan deze blog!

Roadtrip route

Een roadtrip door Slovenië start vrijwel altijd in het noordwesten, waar je via Oostenrijk het land binnen komt rijden. Tijdens onderstaande roadtrip bezoek je de bezienswaardigheden van West-Slovenië. Je komt de volgende bezienswaardigheden tegen:
A. Bled
B. Ljubljana
C. Predjama / Postojna
D. Piran
E. Branik
F. Kanal
G. Koborid
H. Kranjska Gora/nationaal park Triglav


Het meer van Bled

Een van de bekendse plekken van Slovenië is Bled, een toeristisch dorpje dat naast een sprookjesachtig meer ligt. Het plaatsje Bled zelf is niet erg bijzonder, maar de setting eromheen is prachtig. De perfecte plek om je roadtrip in Slovenië te beginnen. Het meer ligt net buiten het Triglav Nationaal park, waarover later meer.

Wát een uitzicht

Het meer is eigenlijk het mooist als je het vanaf hoogte kunt bekijken. Vanaf de berg Ojstrica kun je in 20 minuten door middel van een stevige hike naar dit uitzichtpunt klimmen. (Betaald) Parkeren kun je beneden bij camping Bled.

Bootje varen

Rondom het meer van Bled vind je verschillende plekken waar je een traditionele houten roeiboot kunt huren.
Op diezelfde plek waar je start met de hike naar het uitzichtpunt, kun je voor €20 (per uur) een houten bootje huren. Hoe romantisch om met dit bootje over het meer te varen. Je kunt het eilandje in het midden van het meer ook betreden. Dit is ook een leuke (en verfrissende!) plek om een duikje te nemen.

Kasteel van Bled

Bovenop de berg, met als uitzicht het prachtige meer van Bled, vind je het oudste kasteel van Slovenië: Blejski Grad. Hoe fantastisch is dit uitzicht? Leuke plek voor een lunch!
Tip: Als je een reservering bij het restaurant op het terras in het kasteel hebt, hoef je geen entree (€13 p.p.) voor het kasteel te betalen en ook je parkeerkosten komen dan te vervallen (geef bij de parkeerwacht aan dat je een reservering hebt). Reserveren kan via deze site .

Vintgar Gorge

In deze kloof is een houten wandelpad tussen twee bergen geplaatst. Erg mooi, maar zorg dat je er vroeg bent. Anders loop je een polonaise door de kloof. I.v.m. corona maatregelen is de kloof nu 'eenrichtingsverkeer', je kunt alleen starten bij Bled. Je loopt via een langere route terug naar de 'ingang'. Je kunt online kaartjes kopen à €10 op deze site .

Glamping

In Slovenië vind je een aantal prachtige glamping plekken. Glamping staat voor glamorous camping, je hoeft dus niet zelf een tent op te zetten én meestal heb je privé sanitair. Bij Alp Glamping Village vind je (op steenworp afstand van Bled) in een romantische setting een tiny house met slaapplek, eigen veranda en als kers op de taart een houtgestookte privé hottub! En vanuit de hottub heb je uitzicht op de Julische Alpen!
Je hebt ook privé sanitair, deze vind je op een paar stappen van je slaapplekje. Je vindt dit verborgen pareltje op het terrein bij 'Adventure mini golf'.


Ljubljana

Als je je roadtrip door Slovenië na Bled wilt vervolgen, is het leuk om een aantal dagen een tussenstop te maken in de hoofdstad: Ljubljana . Vanaf Bled ben je in 40 minuten (met de auto) in Ljubljana. In deze hippe studentenstad vind je onder andere een roze kerk, heb je bovenop het kasteel een mooi uitzicht over de stad en is er toffe streetart. Meer over Ljubljana lees je in een aparte blog, lees deze hier .


Predjama

Na een paar dagen in Ljubljana, vervolg je je route richting de kust. Een toffe plek voor een tussenstop is bij de unieke kasteelburcht van Predjama. Dit bijzondere kasteel is (deels) gebouwd in een rots en voor €14,90 mag je hem aan de binnenkant bewonderen. Achter dit grootste grottenkasteel ter wereld vind je een netwerk van geheime tunnels, van waaruit de ridders vroeger op plunderingsexpedities zouden vertrekken.
Onder dit bijzondere kasteel, bevindt zich een grottenstelsel (met kolonies vleermuizen!), hiervoor heb je een apart toegangsticket (€10,90) nodig.

Postojna

In de buurt van Predjama vind je ook de grotten van Postojna. In dit sprookjesachtige grottenstelsel kun je zelfs een ondergronds treinritje van 3,7 km maken.
Je kunt hier oog in oog komen te staan met olms, volgens legendes zijn het eigenlijk babydraakjes.
Als je bovenstaande plekken (kasteelburcht, grottenstelsel onder het kasteel en de grotten van Postojna) wilt bezoeken, betaal je voor een combiticktet €41,90 p.p.


Piran

Wist je dat Slovenië zelfs een stukje kust heeft? Het is maar een smal stuk (46 kilometer) aan de kust, tussen Italië en Kroatië in. Vanaf de hoofdstad Ljubljana rijd je binnen 1,5 uur naar het kustplaatsje Piran. Hoewel Piran een kustplaats is, vind je er alleen een betonnen strand. Dat maakt de inwoners en toeristen weinig uit, ze liggen overal te zonnen, op de rotsen en betonnen plaat. Als je overnacht in Hotel Piran kun je (tegen betaling) gebruik maken van ligbedjes, dat is toch wat comfortabeler.

Stadsmuur

Vanaf de stadsmuren, Piransko obzidje, die zich boven de stad bevinden, heb je een prachtig uitzicht over het kustplaatsje. Vooral tijdens zonsondergang een fijne plek om ultiem van het uitzicht te genieten.

Westelijkste puntje

Piran ligt op een soort schiereiland, het meest westelijke punt van Slovenië. Langs de boulevard vind je verschillende gezellige terrassen. Aan het eind vind je een oude vuurtoren.

Verse vis

Een ultiem leuk plekje in het oude centrum van Piran is Fritolin pri cantini. Hier bestel je verse vis op een unieke wijze. Geef je bestelling door en je krijgt een schelp met daarop een nummer. Als er bestellingen klaar zijn, hangen ze een (houten) visje voor het raam. Als hierop jouw nummer staat, kun je gaan smullen.


Kastelenjacht Branik

Slovenië staat bekend om zijn prachtige kastelen. Als je van kustplaats Piran richting nationaal park Triglav rijdt, kom je langs het kasteel Rihemberk, net boven de plaats Branik. Dit kasteel is prachtig omgeven door de omgeving van de Vipava vallei. Deze Vipava vallei staat ook bekend om zijn lekkere wijnen, leuke plek voor een tussenstop (en wijnproeverij?) dus.


Kanal

Rijd je van Piran richting het nationaal Park Triglav, dan volg je (deels) de Soca rivier. Onderweg kom je het plaatsje Kanal tegen. Op deze bijzondere plek vind je bovenop een brug een duikplank op 17 meter hoogte. Aangezien schoonspringen een nationale sport is in Slovenië, zijn er waaghalzen die hier vanaf springen.

Koborid

Als je nog een stuk Noordelijker rijdt, kom je in het plaatsje Koborid. Dit plekje staat vooral bekend om zijn rol tijdens de Eerste wereldoorlog. In het Kobariski muzej vind je hierover meer informatie.
Ook vind je in Koborid de Napoleon brug, waaronder de knalblauw/turquoise Soca rivier stroomt. Vanaf Koborid starten er een hoop wateractiviteiten, zoals raften, canyoing maar ook tubing, waar je in een grote autoband over de rivier peddelt.


Nationaal Park Triglav

In het Noordwesten van Slovenië vind je het nationaal Park Triglav. Dit nationaal park is vernoemd naar de hoogste berg van Slovenië, de Triglav. Wist je dat een deel van de Alpen zich in Slovenië bevindt?

Zelenci

Een van de mooiste natuurreservaten van Slovenië is Zelenci, dat zijn naam dankt aan de vertaling van 'groen'. In het natuurreservaat kun je verschillende wandelingen maken, die starten bij het kraakheldere meertje.

Kranjska Gora

Kranjska Gora is een populaire toeristische plaats die zowel in de zomer als winter drukbezocht is. In de winter als skigebied, en in de zomermaanden door fiets- en wandelliefhebbers.


Tolmin Gorge

Net als in de buurt van Bled, kun je ook in Tolmin door een kloof wandelen.

Meer van Bohinj

Naast het meer van Bled zijn er in Slovenië nog véél meer prachtige meren te vinden. In de buurt van het nationaal park vind je ook het meer van Bohinj, dat iets minder toeristisch is dan het meer van Bled.


Praktische zaken

Als je voor het eerst een roadtripje plant, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Vignet

Als je onderweg naar Slovenië door Oostenrijk wilt rijden, ben je verplicht een vignet op je voorruit te plakken. Voor €9,40 kun je er bij de ANWB eentje kopen waarmee je 10 dagen door Oostenrijk kunt rijden. Een vignet voor Slovenië kun je bij de grote tankstations in Oostenrijk aanschaffen. Je kiest van een vignet met een geldigheid van een week, maand of jaar.

Overnachting

Vertrek je vanuit Nederland naar Slovenië, dan kun je rekenen op een autorit van ruim 12 uur. Als je vanuit Nederland een tussenstop wilt maken, is Salzburg (Oostenrijk) een aanrader. Leuke stad om 's avonds een hapje te eten en rond te wandelen.