Viñales

Wil je genieten van de Cubaanse natuur en ook echt het Cubaanse leven meemaken, dan móét je naar Viñales. Vanaf Havana reis je in 3 uur met een (Viazul) bus naar dit prachtige plekje. Het dorpje ligt naast een gigantische vallei waar je vanuit dit dorp een prachtig uitzicht op hebt. Je kunt hier een bezoekje brengen aan traditionele plantages/boerderijen, waar sigaren, rum en/of koffie wordt gemaakt. Uiteraard mag je dit dan ook proeven en kun je wat kopen om mee naar huis te nemen.


In dit dorp hebben vrijwel alle locals een casa particular, zij verhuren een (of meerdere) kamer(s) aan toeristen. Kies je (net als wij) in eerste instantie niet gauw voor een overnachting bij mensen thuis, kunnen we dit in Viñales zeker aanraden! Wij sliepen 3 nachten bij Humbe en zijn familie thuis en hebben ons hier echt geweldig thuis gevoeld. Hij kent de omgeving en zorgt dat de juiste mensen je meenemen voor een excursie.

Meer blogs over Cuba lezen? Lees hier de blog over Havana of over kleurrijk Trinidad .


Sunrise hike

Met de host van onze AirBnb gingen we mee op deze sunrise hike. Een uur voor zonsopgang ga je met een taxi richting de vallei en het laatste stuk loop je in het donker naar dit uitzichtpunt. Zelfs voordat de zon opkomt is het al bloedheet; maar dit uitzicht maakt het toch de moeite waard?!

Paardrijden door de vallei

Nog een tour die we via onze host Humbe boekten is paardrijden. Een echte must-do in Viñales is toch wel om de vallei te paard te ontdekken. Als je (net als wij) voor de eerste keer gaat paardrijden, kan het parcour best heftig zijn, zeker als het net heeft geregend (en er dus veel modder ligt).


Mural Prehistori

Tof om te bezoeken, de enorme muurschildering net buiten Viñales. De naam 'prehistorisch' verwijst niet naar de tijd waarin deze geschilderd is, want hij staat er pas 60 jaar op. De naam is afkomstig van de dieren die erop afgebeeld worden; dino's.

Indian Caves

In Cuba vind je verschillende grotten. In deze grot loop je zelf rond, wij waren hier zelfs helemaal alleen! Het laatste stuk stap je in een bootje en vaar je tussen de rotsen. De gids wijst ondertussen delen in de grot aan waar je (met veel fantasie) figuren in kunt ontdekken.

Viñales kerkje

Een kneuterig dorpje is niet compleet zonder pittoresk kerkje, inclusief smerige toren. Het pleintje voor dit kerkje is een van de weinig plekken waar je wifi hebt in Viñales, hier zie je dan ook altijd wel iemand met zijn/haar telefoon zitten.


Wat een uitzicht!

Viñales staat bekend om zijn prachtige vallei. Er zijn een aantal restaurants (paladar: privérestaurant) waar je een geweldig uitzicht hebt over de vallei, zeker een aanrader tijdens de zonsondergang.

Paladar Yuri & Nino

Nog een voordeel als je logeert bij locals; ze delen hun geheime plekjes met je. Bij Paladar Yuri & Nino kun je heerlijk eten en genieten van het uitzicht.

Sunset restaurant

De naam zegt het al; hier geniet je van een prachtige zonsondergang. De officiële naam is; agro ecological sunset restaurant.

Buena Vista

Onze favoriet; misschien wel het leukste eetplekje van heel Cuba! De naam Buena Vista (mooi uitzicht) is zéker terecht. Aanrader is de brocheta mixta, een heerlijke vleesspies van de BBQ.


Cayo Jutias

Als je na een paar dagen hiken, rum drinken en sigaren roken toe bent aan een dagje strand, dan kun je naar Cayo Jutias. Heel eerlijk; het strand is prachtig en totaal niet druk; maar de rit ernaartoe is heftig. Net als veel in Cuba, is ook het wegennetwerk behoorlijk aan vervanging toe.