Ljubljana

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië en een leuke, hippe studentenstad. Ljubjana is hip, groen en heeft eindeloos veel terrasjes. Die laatste vind je vooral langs de Ljubljanica, de rivier die dwars door de stad stroomt. Deze rivier deelt het centrum in twee delen, vandaar dat er een heleboel bruggen te vinden zijn. De bekendste zijn de drie bruggen, de slotjesbrug en de drakenbrug.
Ljubljana is een redelijk kleine stad, alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand van elkaar te vinden. Dat komt goed uit, want het (oude) centrum van de stad is autovrij. Er rijden (gratis) elektrische golfkarretjes om mensen naar hun hotel te brengen.
In een paar dagen heb je de stad gezien, en daarom is het leuk om te combineren met een roadtrip door Slovenië .


Bezienswaardigheden

Zoals iedere hoofdstad heeft ook Ljubljana een aantal bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Naast de bezienswaardigheden, moet je ook zeker een bezoekje brengen aan de lokale markt. Op de centrale markt verkopen locals dagelijks hun specialiteiten (vooral eten en drinken).

Roze kerk

Een van de toeristische trekpleisters in het midden van de stad is de roze kerk, de echte naam is Frančiškanska cerkev. Cerkey is Sloveens voor kerk. Tegenover deze kerk vind je de beroemde 'drie bruggen'.

Cerkev Sv. Trojice

Uršulinska Cerkev, een andere kerk in Ljubljana, is onderdeel van het nonnenklooster dat zich erachter bevindt.

Trnovska cerkev

Nog een kerk in Ljubljana, en ook is aan de voorzijde verbonden met een brug. Bijzonder zijn de bomen die groeien op de brug.

Ljubljanski Grad

Ljubljanski Grad

Dit kasteel van Ljubljana, een eyecatcher die boven de stad uittorent (letterlijk!). De berg waarop dit middeleeuws fort staat kun je bezoeken met een kabeltreintje, waarmee je voor €4 pp (retour) omhoog kunt 'klimmen'.

Uitzicht

Je kunt er ook voor kiezen om de kasteeltoren te beklimmen, dit kost €10 p.p., maar dan krijg je ook gelijk toegang tot alle andere plekken in het kasteel. Je kunt ook een combi-ticket kopen, voor €13 krijg je toegang tot het kabeltreintje en het kasteel. Als je eenmaal boven bent, kun je genieten van een 360 graden uitzicht over de stad.

Film onder de sterren

Bezoek je Ljubljana in de maanden juli of (begin) augustus, dan kun je op het binnenplein van het kasteel iedere avond genieten van een film onder de sterren, hoe leuk is dat! ( Deed ons denken aan de openluchtbioscoop in Athene. ) Kaartjes (slechts €5!) kun je online kopen via de site van Ljubljanski Grad .


Activiteiten

Voor de actievelingen kun je in en rondom de stad natuurlijk ook verschillende (sportieve) activiteiten doen.

Elektrische step

Om het centrum (en net daarbuiten) te verkennen kun je bij Escooter Ljubljana een elektrische step of scooter huren. Voor 3 uurtjes betaal je €19 p.p..

SUP

Een andere toffe activiteit die je in Ljubljana kunt doen, is SUPpen op de Ljubljanica. SUP staat voor stand up paddling, je staat dus op een 'supboard' en peddelt vooruit (als het goed gaat). Bananaway organiseert twee keer per dag een 2 uur durende tour door het centrum, hiervoor betaal je €39 p.p..

Hiken

Voor de échte avonturiers kun je, op slechts 20 minuten rijden van Ljubljana, hiken in de bergen bij Smarna Gora. Pittige hike van 40 minuten naar de top. Eenmaal boven word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over de stad.


Metelkova

Voor de liefhebber van streetart, breng een bezoekje aan het creatieve, alternatieve kunstcentrum Metelkova. Op deze oude militaire basis vind je verschillende versierde muren, maar ook kunstobjecten. Ligt iets buiten het centrum, maar ideaal als je bijvoorbeeld een (elektrische) step of fiets gehuurd hebt.


Eten, drinken & slapen

In Ljubljana vind je verschillende eet- en drinkgelegenheden. Vooral de terrasjes langs de oever van de rivier Ljubljanica zijn erg sfeervol en gezellig. Aanrader is Pop's place, met heerlijke burgers en een groot aanbod lokale bieren.
Ook vind je verschillende acommodaties om te overnachten, voor ieder budget wat wils. Als je Ljubjana in de zomer bezoekt, kan het in de stad erg warm worden. Een (boetiek)hotelletje met zwembad op het dakterras is dan een echte aanrader (hallo, verkoeling!). Kies dan voor Vander Urbani resort, een boetiekhotel in het midden van het centrum van de stad. Met op het dak dus een rooftoppool met uitzicht op de rivier én het kasteel bovenop de berg. Te boeken via de site van Vander - design hotels , dan ontvang je 10% korting.