Staycation in Friesland, Nederland

Staycation: Friesland

Dat Nederland leuke plekken om te ontdekken heeft, dat wist je vast al. Maar heb je ook de provincie Friesland al wel eens bezocht? Met zijn eigen taal én vier eilanden (Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog) is Friesland een pareltje in het noorden van Nederland.
Friesland is een echte waterprovincie. Niet alleen doordat het grenst aan het IJsselmeer, de Waddenzee en de Noordzee, maar ook door de tientallen meren en rivieren. Bezoek je Friesland in het voorjaar of de zomer, dan kun je de provincie het best vanaf het water ontdekken. Een zeiltocht over de Friesse meren, kitesurfen op het strand, suppen door de grachten van Leeuwarden of natuurlijk fierljeppen over slootjes. Over fierljeppen gesproken.. dit is een Friese vertaling voor ver springen. Vroeger gebruikten boeren een soort poolstok om van weiland naar weiland te kunnen springen. In de Fierljeppolder kun je het fierljepmuseum bezoeken én zelf over verschillende slootjes (leren) springen.


Slapen op een weiland

Als je dan in Friesland bent, zie je om je heen vooral veel water en weilanden. Hoe leuk is het dan om midden op zo'n weiland te overnachten. Met als uitzicht vooral veel groen, een aantal slootjes (waar je misschien wel over kunt fierljeppen) en in de verte wat boerderijdieren. Bij Weidumerhout , in het dorpje Weidum (een kwartiertje rijden van Leeuwarden vandaan), kun je in een room with a view overnachten. Een blokhut met enórme ramen (die ook open kunnen!), waardoor je écht wakker wordt met een fan-tas-tisch uitzicht. Het heerlijk, uitgebreide ontbijt wordt 's ochtends voor je deur neergezet. Kortom; een plek om ultiem te genieten!
Behalve de blokhutten op het erf van Weidumerhout, kun je ook in gewone hotelkamers overnachten. Liefhebbers van culinair eten kunnen hun plezier niet op, want het restaurant dat hierbij zit, heeft al jaren een Michelin Bib gourmand erkenning, een soort halve Michelin ster.

Staycation, uniek overnachten in Nederland
Staycation, uniek overnachten in Nederland
Staycation, uniek overnachten in Nederland
Staycation, uniek overnachten in Nederland

Staycation in Friesland, Nederland

Elfsteden(tocht)

Misschien denk je bij Friesland ook gelijk aan koude winters en de Elfstedentocht, waar schaatsers langs elf (duh!) Friesse steden schaatsten. Deze route is bijna 200 kilometer lang, de bijnaam tocht der tochten zegt wellicht genoeg. In 1997 is deze tocht voor het laatst gereden, ieder jaar is het weer spannend of het schaatsevent plaats kan vinden. Als je dan toch in Friesland bent, dan kun je die elf steden natuurlijk niet overslaan! Er zijn verschillende wandel/fiets/vaarroutes beschikbaar, maar je kunt de steden natuurlijk ook met je eigen auto bezoeken (coronaproof!). Een leuke stop onderweg is het monument 'het bruggetje', te vinden in Giekerk.
Alle elf steden hebben uiteraard iets gemeen; er stroomt water door de stad. In alle steden vind je dus ook verschillende bruggen die de stadsdelen met elkaar verbinden. Ook heeft iedere stad een fontein ter 'ere' aan de Elfstedentocht.

Staycation in Friesland, Nederland

Leeuwarden

De stad waar je de tocht begint (en eindigt) is Leeuwarden, de hoofdstad van de provincie Friesland. De stad heeft een uitgebreid winkelcentrum en diverse gezellige eet- en drinkgelegenheden.

Staycation in Friesland, Nederland

Sneek

Denk je aan Sneek, dan waarschijnlijk ook aan het jaarlijkse zeilevent Sneek week . Wist je dat dit het grootste evenement op (binnen)wateren van Europa is? Sneek is een bruisende stad, met als eyecatcher de Waterpoort.

Staycation in Friesland, Nederland

Ijlst

Vanaf Sneek is het maar een kort ritje (5 kilometer) naar het derde stadje; IJlst. Behalve heerlijke oranjekoek van De Boers bakkerij, is hier verder niet zoveel te beleven.

Staycation in Friesland, Nederland

Sloten

En dan kom je aan in Sloten; een pittoresk, kneuterig vestingstadje. Met zijn prachtige grachtenpanden en laan met kleurrijke bomen. Met een oppervlakte van 350 bij 350 meter (!) behoort Sloten tot één van de kleinste steden ter wereld.

Staycation in Friesland, Nederland

Stavoren

Hierboven las je over uniek overnachten in de weilanden van Friesland. Als je nog een unieke plek zoekt om te overnachten, kun je ook in Stavoren terecht! Hier kun je namelijk slapen in een wijnvat!

Staycation in Friesland, Nederland

Hindeloopen

Het meest fotogenieke stadje van Friesland is Hindeloopen, aan het IJsselmeer, omringd door water (verrassend!), met verschillende houten bruggen over slootjes. Hier kun je heerlijk verdwalen tussen pittoreske straatjes. Hindeloopen heeft zelfs zijn eigen (onverstaanbare) taal!

Staycation in Friesland, Nederland

Workum

Workum is een kleine plaats, op slechts 7 kilometer afstand van Hindeloopen. In Workum vind je het Jopie Huismanmuseum, geweid aan de Friese meesterschilder/kunstenaar.

Staycation in Friesland, Nederland

Bolsward

Bolsward staat bekend om zijn grachtjes, het stadhuis en de beroemde distilleerderij van Sonnema Berenburg. Hier kun je een rondleiding krijgen en proeven van de beroemde kruidenjenever Sonnema Berenburg .

Staycation in Friesland, Nederland

Harlingen

Harlingen is een echte havenstad, gelegen aan de Waddenzee. Vanaf deze plaats kun je met de veerboot richting Vlieland en Terschelling. Met meer dan 600 monumenten, waaronder prachtige pakhuizen, oudHollandse gevels en gezellige binnenhaventjes is Harlingen echt een pareltje in het Noorden.

Staycation in Friesland, Nederland

Franeker

Ook Franeker heeft een historische binnenstad met veel monumenten, zoals het oude stadhuis maar ook de Martinikerk. Niet te missen is het model van het zonnestelsel in het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, het oudste (nog werkende) planetarium ter wereld.

Staycation in Friesland, Nederland

Dokkum

De laatste stad van de Elfstedentocht (voor de finish weer in Leeuwarden) is Dokkum. Er was maar één manier om Dokkum (ten Noordoosten van Leeuwarden) te bereiken, dus in het centrum van de stad was het keerpunt.
Dokkum is een gezellige stad om je roadtrip door Friesland af te sluiten.


Lees ook de andere STAYCATION blogs:

Maasbommel.. Even helemaal niets!

Glamping in de Achterhoek

Uitwaaien in Castricum aan Zee

Texel; Ibiza van het Noorden