Lombok

Lombok is het buureiland van het bekende Bali (zie blog), maar minder Westers georienteerd en (misschien daarom ook) minder toeristisch! Net als op Bali, is er ook op Lombok een heleboel te doen. Zelf zijn wij (door tijdgebrek) alleen op Gili's (Indonesisch voor 'eilandjes') rondom Lombok verbleven.


Een populaire activiteit op Lombok is het beklimmen van de vulkaan Rinjani. Net als op Bali heb je hier ook prachtige rijstvelden en kun je genieten van de mooie stranden. Wil je meer over (het binnenland van) Lombok weten, boek dan gewoon gauw een vliegticket die kant op en ontdek het zelf!


Gili's

Wie kent ze niet, de bekende Gili's aan de noordkant van het Indonesische eiland Lombok. De Gili's zijn een populaire bestemming. Beroemd om hun hagelwitte stranden, relaxte sfeer en mooie onderwaterwereld. Gemotoriseerde vervoersmiddelen zijn hier niet toegestaan, dus je kunt je als toerist laten vervoeren met paard(je) en wagen. Afhankelijk van waar je naar op zoek bent, kun je alledrie de eilandjes bezoeken. Zelf hebben wij Gili Meno overgeslagen, dit eilandje is vooral geliefd bij (pasgetrouwde) stellen.


Doordat deze eilandjes wereldberoemd zijn, zijn ze ook óvervol... In tegenstelling tot de geheime Gili's (die verderop beschreven staan) loop je hier echt tussen massa's toeristen.. Toen we spraken met mensen die twee jaar eerder op de Gili's geweest waren, kwamen we tot de conclusie dat de eilandjes in die korte tijd helemaal volgebouwd waren. Stukken van het eiland die toen nog 'leeg' waren, daar stonden nu resorts met meerdere verdiepingen, terwijl hoogbouw jaren daarvoor niet toegestaan was... Zonde dat massatoerisme zo'n plek kan verpesten.

Gili Trawangan

Gili Trawangan is het grootste en populairste eiland van de drie. Dit eiland is vooral populair onder (Australische) jongeren. Gili T wordt dan ook het party-eiland genoemd. In tegenstelling tot de andere twee eilandjes kom je hier voor feestjes en gezelligheid. Beleef een (full)moon-party en dans tot de zon weer opkomt! Wij verbleven hier in het prachtige 'le Pirate'.

Le Pirate

Hier moet je zéker overnachten als je in de buurt bent, wat een heerlijk plekje is dit!! De schattige huisjes staan verdeeld in de tuin en hebben zelfs allemaal een naam. Geniet ook van de heerlijke buitendouche en de twee zwembaden. Le Pirate was voor ons de reden om een bezoekje te brengen aan Gili T! Je kunt deze plek hier boeken, wel aan de dure kant voor Indonesisch begrippen.

Gili Air

Gili Air ligt het dichtst bij het vasteland van Lombok en op deze plek kun je echt tot rust komen. Hier geen feestjes of harde muziek, na zonsondergang gaat al gauw overal het licht uit. Wij verbleven bij Ombak Paradise, een enorm hotel met een énorm zwembad.


Secret Gili's

Ben je op zoek naar het échte authentieke Indonesië, ga dan zeker op zoek naar de geheime gili's. Deze mini eilandjes liggen in het zuiden van Lombok, niet te verwarren dus met de bekende Gili's die hierboven beschreven staan. Eigenlijk zou het beter zijn deze tips niet te delen.. toen wij hier in de zomer van 2017 waren, was dit echt nog een on-ontdekt stukje! Van de accommodaties waar wij overnachtten, waren slechts enkele kamers (lees; strandhutjes) bezet.

Je kunt de geheime Gili's bereiken door vanaf Bali met de slow ferry richting Lembar (Lombok) te varen. Eenmaal aangekomen kun je met een watertaxi de oversteek maken.
De drie eilandjes Gili Nanggu, Gili Sudak en ienieminie eilandje Gili Kedis (eerder een zandbank met 1 boom in het midden) liggen dicht bij elkaar. Op Gili Nanggu en Gili Sudak zijn beide slechts één accommodatie. Toen wij hier waren, waren beide eilandjes bijna verlaten. In het water rondom deze eilandjes is het ook erg leuk om te gaan snorkelen.

Gili Nanggu

Op dit eilandje kun je slapen in een huisje op palen. Vanuit dit basic maar prachtige strandhutje kun je genieten van een prachtige zonsopgang.
Binnen twee uur heb je het hele eilandje rondgelopen. In het midden van het eiland is ook een turtle sanctury. Van de drie eilandjes is dit nog de meest toeristische. Vanaf het vasteland is het namelijk ook mogelijk om een dagtripje naar dit prachtige eilandje te boeken.

Gili Sudak

Zoek je naar een (bijna) onbewoond eilandje, dan moet je zeker naar Gili Sudak. Dit prachtig klein eilandje met witte stranden en wuivende palmbomen is er eentje uit je dromen. Je slaapt hier in een strandhutje aan het mooie witte zandstrand, fantastisch!
Op deze plek kun je echt alleen het autentieke Indonesische maaltijden krijgen, daardoor voelt het echt alsof je in the middle of nowhere zit.

Gili Kedis

Dit eilandje kun je bezoeken door er (vanaf Gili Sudak) met een kajak heen te peddelen. Let op; je betaalt een klein bedrag om het eilandje te mogen betreden, al is hier écht helemaal niets.