IJsland

Op slechts 3,5 uur vliegen van NL ligt IJsland, een prachtig ruig eiland, deels bedekt met gletsjers. Wij besloten IJsland te bezoeken in de winter, zodat we écht eens een winterwonderland konden bewonderen. In de winter wordt het in Ijsland pas rond elf uur licht en gaat de zon rond vier uur al weer onder. De dagen zijn dus een stuk korter. Qua temperatuur viel het ons mee, overdag was het rond het vriespunt en 's nachts -7 graden.


Goede, dikke winterkleding is dus wel aan te raden. Er gaan verhalen rond dat IJsland qua naam verwisseld is met Groenland. Terwijl je anders zult vermoeden, is IJsland een redelijk groen eiland en Groenland is voor 80% bedekt met een ijslaag. Daar kan het 's winters echt 20 graden onder nul worden!


Oud & Nieuw Reykjavik

Oud en Nieuw vieren in Reykjavik, dat leek ons wel een gaaf plan. En dat was het ook! In Reykjavik woont ongeveer tweederde van alle inwoners van IJsland. Zeker rond de feestdagen is Reykjavik een bruisende stad, waar dan ook veel vuurwerk wordt afgestoken rond middernacht. Verspreid over de stad worden op oudjaarsavond ook grote kampvuren aangestoken. Vooral lokale families bezoeken deze warme plekjes om alvast te proosten op het nieuwe jaar. Als je richting Reykjavik gaat, kun je natuurlijk andere delen van Ijsland niet overslaan.


Golden Circle

Een toffe route om vanuit Reykjavik een deel van Ijsland te verkennen, doe je door de Golden Circle te rijden. Je kunt er uren rondrijden en maar enkele tegenliggers tegenkomen. Wat een rust!

Secret Lagoon

Secret Lagoon, ook bekend als Gamla Laugin is een perfecte plek voor een nieuwjaarsduik; een rustige warmwaterbron die nog niet écht ontdekt is.
Let op; ga niet met je haar onderwater, want als je weer bovenkomt, bevriest het!

Langjökull gletsjer

Een deel van IJsland is bedekt met gletsjers. Tijdens onze sneeuwscootertocht gleden wij over de prachtige Langjökull gletsjer.

Kerio Crater

In de winter kun je onderin in deze vulkaankrater zelfs over ijs lopen. Kleed je goed aan, de gure wind maakt dit een IJSkoude plek!.


Gullfoss waterval

De enorme waterval Gullfoss is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Geysir

In het zuidwesten van Ijsland, in de 'golden circle' vind je ook de Geysir en de Strokkur, twee geisers die om de paar minuten kokend heet water 20 meter de lucht in spuiten.

Pingvellir

Een van de vier nationale parken van Ijsland, waar je tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse aardplaten kunt lopen. In het landschap kun je duidelijk de scheiding zien, wat erg indrukwekkend is.

Sneeuwscooter Langjokull Gletsjer

Als hoogtepuntje van onze reis naar IJsland boekten we een sneeuwscootertocht bij Mountaineers of Iceland . Omdat wij zelf een huurauto hadden, boekten we de Meet us at Gullfoss tour. We kozen voor de vroege tocht, zodat we op onze sneeuwscooter van de zonsopkomst konden genieten. Op de afgesproken plek word je opgehaald door een monstertruck, die als enige de sneeuw en de bergen kan trotseren. Vervolgens krijg je een extra warm pak aan (over je eigen skikleding). Wat een fantastisch uitzicht hadden wij vanaf onze scooter. Het voelt echt als 'the middle of nowhere', in een uitgestrekt wit wonderland. Het scheuren op de sneeuwscooter was echt héél tof om te doen. Je tourt naar de gletcher, waar je tijd krijgt om mooie foto’s te maken. Vervolgens maak je de tocht ook weer terug.


Seljavallalaug

Het oudste zwembad van Ijsland, gebouwd door locals om hun kinderen zwemles te kunnen geven. Het ligt best een beetje verstopt, deze beschrijving heeft ons geholpen de plek te vinden. Verschillende bronnen op internet zeiden dat dit bad door de natuurlijke bronnen warm bleef. Op het moment dat wij er waren, was dit helaas niet waar, het water was ijskoud! Waarschijnlijk door verschillende ijsschotsen die het water in gegleden waren.

Blue Lagoon

De een na laatste dag gingen wij naar de Blue Lagoon; een geothermische bad gelegen in een oud lavaveld. Hierdoor heeft het water een heerlijke temperatuur en is het net of je in een warm bad stapt. Je betaalt veel te veel geld, maar wát is dit een heerlijke plek. Zorg dat je dit vooraf boekt, het is (zeker rond Oud & Nieuw) gauw volgeboekt..

Vliegtuigwrak

Op een unieke plek op het zwarte strand van Sólheimasandur vlakbij het plaatsje Vík ligt het vliegtuigwrak van een Amerikaanse Dc-3. Het vliegtuigwrak is alleen te voet te bereiken en het is een barre tocht van ongeveer 4 km. Vooral de wind maakt het een pittig tochtje. Je ziet een stroom mensen lopen, maar niet waar je naartoe gaat. Het wrak ligt namelijk op het strand, iets lager dan het pad waar je overheen loopt.


Unieke (slaap)plekken

In IJsland kun je natuurlijk de highlights bezoeken, maar het is toch veel leuker om de plekjes te zoeken waar de meeste toeristen overheen kijken?

Welcome hotel Lambafell

In het zuiden van IJsland, dichtbij Seljavallalaug, vind je deze heerlijke blokhut. In volledige rust kun je genieten van de heerlijke jacuzzi.

Laugarvatn Fontana

Fontana in Laugarvatn is heerlijke spa en echt een aanrader om te bezoeken. Er zijn verschillende baden variëren van 32 tot 40 graden, maar ook sauna's en stoomcabines. Om écht ultiem te 'genieten', namen wij ook een 'dip in the lake'.. het water was 4 graden...

Farmhotel Efsti-Dalur

Een toffe plek om te overnachten als je de Golden Circle route rijdt, is Farmhotel Efsti-Dalur . Terwijl je geniet van je ontbijt, lopen schuin onder de eetzaal de koeien. Op deze plek is er een kans dat je het noorderlicht spot, helaas hebben wij er maar een glimp van gezien.