Magisch Moskou

Winter wonderland, zo kun je Moskou het best omschrijven als je in december/januari een bezoek brengt. Vooral 'newyears' week is het echt een groot feest. De Russen vieren orthodoxe kerst, wat pas op 7 januari plaatsvindt, de hele stad is rond nieuwjaar dus nog in kerst sfeer.

Oud & nieuw in Moskou

Een absolute aanrader om oud & nieuw in Moskou te vieren. Wát een bruisende stad is Moskou. Oud & nieuw is voor veel Russen het belangrijkste feest van het jaar en daarom pakken ze uit! Wij gingen op oudjaarsavond naar Poklonnaya hill, waar verschillende festiviteiten georganiseerd werden. Van ijsculpturen tot ijs-glijbanen, en 's avonds was er een enorm podium waar optredens waren. En uiteraard de toespraak van Poetin die live werd uitgezonden, iets voor 00.00uur. En vervolgens was er een prachtige vuurwerkshow, om het nieuwe jaar in de luiden.


Het bruisende hart van Moskou; het rode plein

Op deze plek, letterlijk midden in het centrum, zijn veel bezienswaardigheden te vinden. In de periode rond oud & nieuw stond hier een kerstmarkt en een ijsbaan. Op de kerstmarkt verkochten ze voornamelijk Russische lekkernijen, de blini's zijn een echt aanrader!

Basilius Cathedral

Deze bijzonder kitscherige kathedraal is het pareltje van de stad, en wij snappen dat! Wist je dat deze kathedraal gebouwd is in opdracht van Tsaar Ivan de verschrikkelijke, de eerste Russische Tsaar? En dat hij na de bouw de architect blind maakte zodat hij nergens op aarde ooit nog zo'n mooi gebouw kon ontwerpen?

Nationaal historisch museum Moskou

Op het rode plein staat ook dit enorme rode gebouw, het Nationaal Historisch museum. Wist je trouwens dat het rode plein niet vernoemd is naar de rode gebouwen, maar dat rood in het Russisch 'mooi' betekent?

GUM warenhuis

In dit warenhuis kan de echt shopaholic zijn hart ophalen. Alle luxe merken zoals Dior bevinden zich hier onder een dak. Wij waren vooral onder de indruk van de prachtige (kerst)verlichting overal om en in het gebouw.

Kremlin

Kremlin

Het Kremlin is het historische centrum van de stad. Om het Kremlin heen is een grote rode muur gebouwd. Dit complex bevat verschillende cathedralen, maar ook het kantoor van Poetin. Om het Kremlin te bezoeken betaal je 500 rub (€6,50) entree. Je kunt hier vooraf ticktets bestellen, of in de rij gaan staan bij Alexander Garden.

Schatkamer

Een van de populairste bezienswaardigheden van het Kremlin is Armoury chamber , vol met schatten uit de Russische geschiedenis. Van prachtig kitsch servies tot kleding en ridderpakken. Om deze kamer te betreden, moet je een extra toegangskaartje kopen. Er staat vaak een lange rij voor, bestel hier online je toegangskaartje voor 700 rub (€9,-).

Kathedralen

Eenmaal binnen de muren van het Kremlin vind je verschillende kathedralen. Je kunt deze allemaal van binnen bekijken. In een van de kathedralen vind je de graftombe van Ivan de verschrikkelijke.

Graf van de onbekende soldaat

Een bijzondere plek net buiten het Kremlin is de graftombe van de onbekende soldaat. Dit monument is geweid aan de soldaten die tijdens WO II slachtoffer zijn geworden. De wacht wordt ieder uur gewisseld, door middel van een ceremonie.


Ismailovo Kremlin

Wist je dat er nog een tweede, minder bekend Kremlin in het noordoosten van de stad is? In de buurt van de Serebryano-Vinogradny Pond, vind je het Kremlin van Ismailovo. Dit is een sprookjesachtig cultureel wonderland. Ook deze plek is zéker de moeite waard om te bezoeken. Bij metrohalte Partizanskaya loop je zo deze kleurrijke, sprookjesachtige plek af.
Dit Kremlin is niet gebouwd om de stad te beschermen, maar is in 2008 gebouwd als cultureel centrum, met daarnaast een grote markt, waar kooplieden hun spullen kunnen verkopen.

Matroesjka's

Deze typisch Russische poppetjes vind je overal in Moskou. Op deze markt kun je ze voor een leuk prijsje kopen. De prijs is afhankelijk van het aantal Matroesjka's dat er in passen. De originele Matroesjka's waren afgebeeld als boerenmeisjes. Wist je dat er sets zijn van tientallen matroesjka's?

Ismailovo Market

Breng aan deze markt vooral tijdens het weekend een bezoekje, dan zijn de meeste kraampjes bezet. Van bontmutsen tot matroesjka's, ze verkopen hier allerlei Russissche producten.


Magisch Moskou

Naast de toeristische plekjes is het toch ook fantastisch om een beetje verstopte plekjes te ontdekken?

Schaatsen in Gorky park

Als je denkt aan een ijsbaan, denk je aan een grote vierkante bak met ijs en mensen die allemaal dezelfde kant op rondjes schaatsen. In Gorky park hebben ze dit anders aangepakt. Deze ijsbaan met een oppervlakte van 18.000 m2 is de grootste van heel Europa. Het ijs is overal! Alle paden en wegen zijn bevroren. Het lijkt alsof je gewoon in een park loopt, maar dan met schaatsen in plaats van schoenen. Als je tussendoor wilt opwarmen of wilt genieten van een hapje of drankje, kun je dat doen zonder je schaatsen uit te doen. Op het ijsterrein zijn verschillende gezellige cafés te vinden.

Novodevitsjiklooster

Hoe sprookjesachtig is dit plekje? Wij vonden het vooral tof dat wij hier de enigen waren. Normaliter vind je bij dit soort instagram-perfecte plekjes een hele rij met toeristen.

Bolshoi theater

Als je denkt aan Rusland en aan entertainment, dan kun je niet anders dan een bezoekje brengen aan het enige echte Bolshoi theater. Wij brachten een bezoekje aan de Nutcracker, waar Ruslands beste dansers een prachtige show neerzetten. Boek ruim vantevoren online een ticket via de officiele site van het theater , of ga langs het theater om een ticket op paspoortnaam te laten zetten.. er zijn veel valse tickets in omloop!

Soaring

In het mediacenter in Zaryadye park staat sinds vorig jaar de attractie Soaring. Een 8 minuten durende 4D film waar je over Moskou heen vliegt en waar je alle highlights van de stad kunt zien. Leuk om de eerste dag te doen, zodat je weet welke plekken je kunt bezoeken. Je betaalt 790 rub (€10,-) en kunt hier een dag vooraf al online tickets bestellen. Veel leuker dan een hop-on hop-off bus toch?!

Arcade museum

Net achter het Bolshoi theater vind je het arcade museum, waar allerlei oldskool Russische speelautomaten staan. Gelukkig krijg je bij binnenkomst een engelstalige uitleg voor alle apparaten. Je betaalt 450 rub entree (€6,-) en dat bedrag krijg je dan (deels) in muntjes uitgekeerd om de spellen te kunnen spelen.

Cathedral of Christ the Saviour

Deze prachtige kathedraal met gouden koepels vind je bij metrostation Kropotkinskaya, of op 20 min loopafstand van het rode plein.

Metro stations

De metro is in Moskou een populair vervoersmiddel. Een aantal stations zijn vormgegeven als een soort paleizen. Er worden zelfs tours georganiseerd waar je langs alle mooie stations kunt hoppen.
Gelukkig is er sinds het WK in 2018 rekening gehouden met toeristen, door ook een Engelse vertaling op de metrokaarten te vermelden, waardoor het reizen een stuk eenvoudiger wordt.