San Francisco

Populaire trekpleisters van San Francisco zijn de Golden gate bridge, de felgekleurde huizen in Victoriaanse stijl en uiteraard gevangeniseiland Alcatraz. Wat ons daarnaast opviel, was het frisse weer (vooral omdat wij uit het hete Las Vegas kwamen!) door de vaak aanwezige mist. Omdat San Francisco aan drie kanten door water omgeven is, wordt het weer sterk beïnvloed door de koele stromingen van de Stille Oceaan.

Daarnaast staat San Francisco bekend om haar 43 (!!) steile heuvels, waardoor de cable car een populair vervoersmiddel is. In de stad rijden drie lijnen: Powell-Mason, Powell-Hyde en de California lijn.
Naast de mooie kanten van de stad, heeft de stad ook een keerzijde. San Francisco staat helemaal bovenaan als je kijkt naar de gemiddelde huurprijs per vierkante meter (hoger dan New York, Londen of Parijs!). Dit heeft er voor gezorgd dat erg veel mensen op straat kwamen te staan.

Daar waar in andere steden daklozen worden opgepakt en uit het straatbeeld worden verwijderd, wordt in San Francisco juist hulp geboden. Daklozen krijgen op verschillende plekken in de stad gratis onderdak en medische zorg en eten en drinken wordt uitgedeeld. Dit zorgt er voor dat er zelfs daklozen van buiten de stad richting San Francisco trekken.


Alcatraz

Alcatraz is een eilandje in de baai van San Francisco, waarop in de jaren 30 de zwaarbeveiligde gevangenis met dezelfde naam is gebouwd. Door de sterke stromingen in de baai zou het zo goed als onmogelijk zijn om te ontsnappen. Amerika's zwaarste criminelen (waaronder 'Scarface' Al Capone) hebben hier achter de tralies gezeten.

Wij vonden het bezoek aan Alcatraz indrukwekkend, écht de moeite waard. Een groot gedeelte van de ruimtes is opengesteld voor publiek. Bij een aantal cellen liep je zo naar binnen. De verhalen van de (Nederlandstalige) audiotour (met Rotterdams accent) maakten dat je bijna medelijden kreeg met de gedetineerden. Als de wind vanuit de stad kwam, kon je vanuit de gevangenis het bruisende leven van San Francisco horen.
Vooral de ontsnappingsverhalen maakten ons bezoek aan Alcatraz de moeite waard.

Boek je tickets ruim vantevoren via deze website , ter plekke zijn (vrijwel) geen tickets beschikbaar.

Fietsen over de Golden Gate Bridge

De bekende brug van San Francisco is bijna twee kilometer lang en verbindt de stad met Marin County. De brug is geverfd in een oranjerode kleur, omdat hij dan goed te zien is in de mist die vaak om de brug heen hangt.
Wij huurden fietsen bij bike rental San Francisco (met online korting!) en fietsten langs de kust richting de Golden Gate Bridge. Onderweg kom je nog wat leuke stops tegen (Palace of fine arts), met de steeds groter wordende Golden Gate Bridge op de achtergrond.
Op de brug zelf kan het erg druk worden, waardoor fietsen er niet echt van komt. Eenmaal aan de overkant fiets je door naar Sausolito, een zonnig havenstadje met gezellige terrasjes. Op deze plek is van de mist niets te bekennen! Hier kun je met de fiets het pontje terug naar San Francisco pakken.

Golden Gate Park

In het Golden Gate Park kun je even ontsnappen aan de drukte van de stad. Hier vind je ook de Japanese Tea Garden, een kleine, Japanse tuin. Behalve onderstaand grappig bruggetje niet erg veel te beleven.. Behalve uiteraard een kopje thee met een gelukskoekje!

Mosaic Stairs

Op de hoek van Moraga St en 16th Avenue vind je de Mosaic Stairway. Een 163 treden tellende trap, versierd met kleurrijke mozaiek. Het duurde tweeënhalf jaar voordat de kunstenaars Aileen Barr en Colette Crutcher (met hulp van 300 vrijwilligers uit de buurt) deze trappen versierd hadden. Vanaf de hoogste trede heb je tevens een mooi uitzicht over de stad!

Painted Ladies

In de hele stad vind je prachtige huizen in Victoriaanse stijl. De meeste daarvan zijn felgekleurd. Als de huizen in drie of meer kleuren geverfd zijn, noemen ze dit painted ladies . De bekendste painted ladies in de stad is het rijtje in Steiner Street bij Alamo Square. Dé huisjes uit de serie Full House.

Clarion Alley

Aan de rand van de wijk Mission vind je Clarion Alley, een smalle straat met toffe streetart. De muren van het straatje zijn versierd met muurschilderingen gemaakt door kunstenaars van het Clarion Alley Mural Project.

Om de hoek van dit straatje zit rooftop-tapasbar El Techo, zeker een aanrader (die nacho's!!). Er kan een flinke rij voor de deur staan!


Fishermans wharf

In deze oude zeeliedenbuurt vind je veel authentieke visrestaurants en hippe cafe’s. Bij Bubba Gump kun je genieten van een gezellige sfeer (en heerlijke spareribs!). terwijl je uitkijkt over het eiland Alcatraz.

Ook vind je hier de bekende Pier 39. Dit is de plek waar grote groepen Californische zeeleeuwen samenkomen om languit te zonnen.

Breng ook zeker een bezoekje aan Musée Mécanique, een loods gevuld met oude arcade-spelletjes. De entree is gratis, maar neem een zak quarter dollar muntjes mee voor uren speelplezier!


Twin Peaks

Voor het beste uitzicht over de stad, ga je naar Twin Peaks. Zorg er wel voor dat je op een heldere dag gaat. Als het mistig is, zie je vanaf dit uitkijkpunt niets anders dan wervelende mist.
Het kan hier bovenop koud en winderig zijn, dus neem een jas mee, zelfs als het een warme dag is.


Lombard street

Lombard street is de meest bochtige straat van de wereld. Door de helling van 27 graden was de straat te steil om er met voertuigen te rijden. De creatieve oplossing werd een straatje met acht scherpe haarspeldbochten! Leuk om gezien te hebben!


Ice cream museum

Deze plek wilde ik jullie niet onthouden! Hier zijn wij zelf helaas niet geweest, want ik ontdekte deze plek pas toen we al weg waren. In dit ijsjes museum kun je o.a. in een sprinkle pool , fantastisch toch?!